Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Balatonszemes 2017 - Beszámoló

Volt egy Balaton. Balatonszemes. Valahol a déli part közepéről indulva kúszott a felhők fölé, túl földhöz ragadt szokásokon, sablonnal rajzolt egyformaságon, kiszámítható, maradék nélkül osztható, kétszer aláhúzott eredményen. Nem volt se kör, se négyzet, hanem pont olyan meghatározhatatlan formájú nagyszerűség, amiből az esetek többségében a legjobb dolgok születnek. A miénk ilyen volt.
Csapatunk összetétele minden színt játszott, igazi tarka-barka, amilyen réteken pompázik nyári csúcsidőben. Kicsi, nagy, profi, (ez utóbbi, némi túlzással élve) első táboros és még sokan mások. Húzta tolta élvezte szenvedte, egyszóval tépte grabancát a szélrózsa minden irányába. Szanaszét szakadnia kellett volna, de minket nem olyan cérnával varrtak. Egymásba kapaszkodva, dagadt vitorla lettünk, s már csak fújni kellett, hogy egy valóságtól majdnem elveszett, a csodával éppen határos mesevilágba jutva, gátlástalanul hemperegjünk a homokban. Ilyen sanszot nem lehet kihagyni… (gátlástalanságban jók vagyunk)

Habzik a medence. Az első uszodai edzésen állt elő a szituáció. Túl nagy sebesség nem okozhatta, lévén az kizárt. A gyorsan úszásnak többnyire a lassabb verzióját honosítottátok, ami csak szerény mennyiségű buborékot bír produkálni, de a furcsán kesernyés íze, arra a gyanúra adott okot, itt valami nem stimmel. Sz@r a víz, jött a megállapítás, és ha nem annyira muszáj, erőltetni minek. A kevés néha több, aranyigazság! Az egyszerre egy pályán lévők számának drasztikus csökkentésével, sikerült normalizálni a kémiai egyensúlyt. A kismedencés lábáztatás amúgy megtalálható, az Úszás alapjai kézi könyvének nulladik lapján…

Futás föl-alá. Minimum a következő falu. Az óriási sereg mindent elsöprő és a helyi lakosság riadalmát is kiváltó hömpölygése, viszonylag hamar alábbhagyott. Az együtt futás tömörített fajtája, ahol szinte egymás elől szíjjuk el a levegőt, káros az egészségre, lássuk be. A szerte szóródást hatékonyan segítő séta, fontos szerepet játszott abban, hogy megoldást nyerjen a probléma. Párhuzamosan a parttal az eltévedés kizárt. Ám a választható utcák, fövenyek összevisszasága miatt, az egyértelműről hamar kiderült, többen is vannak. A helyes útra rátalálni, néha bonyolultabb, mint hinnéd…

A szakács. Egyben a gasztronómia csúcsát ostromló ételeinket is tálaló, szigorú volt, de barátságtalan. Az ételmaradék padlón látványa, egyenesen ijesztővé tette ábrázatját, csalhatatlan jelét adva nemtetszésének. Az eltört tányér csörömpölése után pedig már leírni sem merem, mire hasonlított. Aztán az utolsó este, mert kell a tűz, valami tűz körüli varázs, meg paprikás krumpli, hát vágtuk pucoltok ahol értük, tűzrakás, bogrács és minden, mindenki, mozdította előre hátra az eseményt. És ő megjelent. Kedves mosollyal ragadta magához a fakanalat, kevert hintett hozzátett még csipetnyit ebből, maroknyit abból… csak kíváncsi voltam, gondoltam segítek, mondta. Ne ítélj elsőre! Tényleg jó tanács. A kaja és a tűz körüli látvány, felemelő volt.

Vízibiciklit minek bérelni? Várd meg, míg a lúzer kihajóz, aztán hajigáld le őket. Ezt a módszert fejlesztették tökéletesre a szemesi kalózok. A kirabolt áldozatok legalább úsztak még pluszba, edzőtáborban vagyunk, nem igaz?! Kicsivel tovább gondolt változat, a csillagos ég alatti romantikázás. A nappali karabiner azonban, éjszakára lakattá változott! (fene az óvatos tulaját) Még haloványan látszó pecsétes engedéllyel ellátott hamisítvány se, mégis összejött kicsivel odébb egy ladik. Gyorsan leszögezném, reggeli beszámolóból hallottam a kalandról… és fenn ragyogtak a csillagok? Nekem miért nem szóltatok?

Vetélkedő. Szellemi, ügyességi feladatok és kérdések, a műfaj összes létező ágát felvonultatva, a csapatok képességét teszteli. Mennyire vagy otthon jéghátán is, sokat elárul a csapat rátermettségéből. Mikor egy főnevet kell más szavakkal elmagyarázni, nem árt az olvasás tudománya. A csataló, mint olyan, bár belátom, megtévesztésig hasonlít a csattanóra, (olvasásból négyes alá) épp csak kitalálni lehetetlen, ahogy valami csattogásról kezdesz hadoválni. Zsákutcába szaladt az egymást túlkiabáló próbálkozás, de volt egy pillanat a parádés megfejtésre. A kétségbeesés határát átütő, mindent eldöntő felvetés: de hát milyen színű???  Talán ha rávágja, hogy - mondjuk zöld! Még lehet, kipattan valaki fejéből, hiszen ez a csataló!

Uccsó reggel fehérre mázolt feldúlt alakok topogása ébresztett. Pillanatra, indiánok közé képzeletem magam, úristen csatába indulunk, én meg bealudtam? Talán túl hevesre sikerült az esti fogmosás és mellé szaladt a hajba is? Az kizárt, hogy ilyen gonoszság megtörténjen! Direkt bekenni az igazak álmát aludót, háborogtam én is. (nem volt könnyű szerep) Hát milyen időket élünk? Régi szép emlékekét…

Versenyek. Egyéni és csapat, földön vízen levegőben nappal és éjszaka. Egymást érték utol, hagyták le, élték túl, vagy haltak bele… a lényegnek zajlani kell, s ha múlik, akkor fájnia kell, hogy érezd mennyit ér, míg tart, míg él…
1. Jobbcsi (Balcsi) 2. Lángos és Iszap (holtverseny) 4. Homokok (jelentsen ez bármit is)

Néhány jó tanács a szemesre utazóknak: A szabadstrandon ne rendelj lángost, mert olyan sorszámot kapsz, amit csak másnap szólítanak… továbbá, kék vattacukor ötszázér, ebéd előtt öt perccel a legütősebb... vízibicikli bérlés esetén, alaposan nézz körül, vannak-e kalózok…de a fagyi finom!

Ahogy a tábor is. Úgy és ahogy a Balaton bennem él, legyen tiéd, nesze! Ezeröszázhuszonsok. Kész a lángos! (ne sírjatok lányok)

Másnaposan

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.