Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Beszélgetés Robival II. rész

Melyik a kedvenc számod az öt közül?
Abszolút a vívást emelném ki. Ez, amit rögtön rávágok, de ahogy idősödöm, a lovaglás is nagy szerelem lett.
S a kevésbé szeretett?
A két fizikai szám nagy versenyt vív egymással ezért a kitüntető címért. Nekem a futás nem megy annyira, bár mostanában sikerült javulnom ebben is – szerencsére. Pedig szeretek futni, de a verseny azért más. Általában az elején rajtolok, és mikor megelőznek a mögöttem indulók, az egy óriási stressz faktor.  Úszásban viszont pont fordítva van. Imádok versenyezni, de az edzések monotóniája, faltól falig, beugrani a hideg medencébe, ezek bizony okoznak nehézséget.
Olimpia! Egyetlen szóval, mit mondanál?
Tanulópénz.
Második?
Idáig még nem jutottam el. Igazából óriási csalódás volt. Úgy indultam neki, hogy enyém a világ! Több jel mutatott erre, hiszen 2011-ben itt nyertem világkupa döntőt, én voltam az első kvótás, nagyon feküdt a pálya, jók voltak a körülmények is. Az igazsághoz azonban hozzá tartozik, hogy egész évben sérült voltam, kétszer is megoperálták a térdemet. Ennek ellenére, szinte nulla edzésből, olyan eredményeket produkáltam, ami hihetetlen! Európa Bajnokságon második voltam, meghívásos versenyeket nyertem. És jött az Olimpia! Hatalmas önbizalommal, viszont kevés munkával a hátam mögött. Nekem akkor megy jól, ha keményen dolgozom, sokat edzek a verseny előtt. Sajnos pont eddig tartott, az olimpiára elfogytam. Elúszott a hajó. Éreztem a műtött térdemet, de ezt a fájdalmat simán elviselem a hétköznapokban, itt nem tudtam túllépni rajta. Jófejű versenyzőnek számítok, a tét inkább erőt ad, az olimpia viszont semmihez sem hasonlítható. Huszonöt ezer ember előtt versenyezni, olyan nyomással hatott rám, amit még nem tapasztaltam eddig. Azt gondoltam képes leszek százhúsz százalékban teljesíteni majd, most már tudom, nem kell! Pont elég „csak” a száz százalékot kihozni magadból. Ha ennyit akartam volna, szerintem az első hatban végzek. Ezért mondtam – tanulópénz.
Voltál más versenyeken? Bejártad az olimpiai falut? Mesélj kicsit róla!
Sajnos, én nagyon profi mentalitással álltam hozzá. Szándékosan nem mentem sehová, egyedül akartam lenni, saját gondolataimmal. Úgy éreztem így jobban ki tudom zárni a versenyizgalmat, és ez a nyugodt légkör fog majd feltölteni. Aztán ültem a szobámban, még három nap, még kettő… és azt vettem észre, hogy az elterelő hadművelet nemhogy elterelődött volna, hanem a nyakamba ült. Amúgy a későbbi győztes, lazára vette. Jött-ment, drukkolt, nézelődött, élvezte a felfokozott hangulatot. Nem magával foglalkozott, és ez mi tagadás, be is jött neki. Szóval nekem maradt a szállás, edzés és a kajálda színtere. Képzeld! Az étkező akkora volt, mint egy futballpálya, a világ összes kajájával, ahol tízezer ember eszik egyszerre, mégsem kell sorba állnod. Ez ám a konyhaművészet! Különben nem lett volna egyszerű versenyeket látogatni. Előre be kell jelentkezni, odautazni, és persze a sok vidám arc, túl már a szereplésen (az öttusa az utolsó előtti napon kezdődött) el akartam kerülni.
Idei tervek?
Szeretném, ha nem csak egy-egy versenyen lennék ott a spiccen, hanem egy nagyon stabil egyenletesen jó átlagteljesítményt tudnék nyújtani. Ebből könnyebben lehet előre lépni. Próbálom a fizikai és technika számokban tökéletesre csiszolni az eddigi tudásomat, hogy mindig az élmezőnyben végezzek. Úgyis, ha nem sikerül jó rajtot vennem a vívásban, a többi szám eredménye elég legyen hozzá.
Távolabbi?
Rio-ig biztos! Szeretnék egy olyan olimpián részt venni, ahol nem nyeretlen kétévesen indulok, hanem mint  rutinos öreg róka. Londonban befizetett tanulópénzem kamatait, hol  válthatnám vissza?!
Izgulsz a versenyeken?
Nagyon.
Hogy győzöd le? Van kabalád?
Naná! Pl.: bal kézzel húzom fel a jobb zoknit, ugyan azt a felszerelést használom, ami egyszer sikert hozott. Volt egy szögesem, tizenegy évig futottam benne. Egyébként az izgalom inkább doppingol. Az edzésidőm meg se közelíti a versenyen elérteket, sokszor nem is értem, milyen varázslat segített. Kell az egészséges versenyláz, mert igenis erőt ad. Nekem mindenképp, de hiszem, hogy ez is tanulható…!
Mit szólsz az új szabályhoz?
A korábbi pontlövészet olyan stresszel járt, hogy nem sírom vissza. Az átállás elején még bánkódtam miatta, mára megszoktam és meg is szerettem a kombit. A mostani négy lövészet, négyszer nyolcszáz, nagyobb állóképességet követel. A lőállásban töltött idő, nem számít pihenőnek, mert jó esetben alig tíz mp-ig tart, ezért nagyon fontos egy megfelelő ritmus kialakítása. Nem számítok gyors futónak, mégis versenyben tudok maradni a jó ritmus adta lendületnek köszönhetően. Mióta a kombi lett az utolsó versenyszám, a végeredmény nehezen megjósolható. Annyi váratlan helyzet adódhat, hogy akár fejetetejére is állhat az addigi sorrend. Látványos és izgalmas véghajrá, az biztos. Volt még egy szabálymódosítás lovaglásban. Az eddigi húsz pont helyett, negyvenet vonnak le a verőhibáért Tehették volna az olimpia előtt is, ez az én formám…
Szabadidő?
Mostanában az aktív pihenő, nem mozogja túl magát. A TF-en nem rég végeztem, és a kevés idő, ami az edzéseken túl marad, inkább otthon tart. De itt a tavasz, jön a nyár, irány a Balaton! Mert akárhogy is, egy öttusázó nem az otthon ülésről híres.
Majd egyszer, öttusa után…?
Szeretnék az öttusa közelében maradni, ápolni valamilyen nemes célt. Családok számára is elérhetővé tenni egyes versenyszámait. Hirdetni, népszerűsíteni az öttusán keresztül a sportolást Ennyi évet valahogy tovább kell adni. Ez a sport a szívem csücske, tán ezért  is  szívügyem már.
Mondanál valamit a kicsiknek?
Ti öttusázók vagytok! Különleges sport, különleges emberekkel. Aki itt képes küzdeni, később is megállja majd a helyét. …és ha nem most, majd „tíz év” múlva. Sikerülni fog!

Köszönöm. Köszönjük. Drukkolunk Rio-ért! (is)

Kedves „kiskolbászok”! Ideje példaképet választani…

Robi legjobb eredményei:

2012: Európa Bajnokság Várna egyéni 2. hely csapat 2. hely
 Országos Bajnokság egyéni 1. hely
 Olimpai játékok London 12. hely

2011: Világ Bajnokság Moszkva egyéni 5. hely, csapat 2. hely, váltó 1. hely
 London Világkupa döntő London egyéni 1. hely

2010: Európa Bajnokság Debrecen váltó 1. hely
 Világkupa Cairo egyéni 5. hely
 Világkupa Medway egyéni 5. hely
 Világbajnokság Chengdu csapat 3. hely
 Országos Bajnokság Budapest 2. hely

2008: Európa Bajnokság Moszkva egyéni 3., csapat 2.,váltó 3. hely
 Világ Bajnokság Budapest váltó 3. hely
 Világkupa döntő Torres Vedras egyéni 1. hely

2007:  Junior – Európa Bajnokság. egyéni 1.
2006:  Junior – Európa Bajnokság . egyéni 2.
2005:  Junior – Világ bajnokság. csapat, váltó 1.

2004:  Ifjúsági A – Európa Bajnokság. - egyéni 1. váltó  2. Junior csapat, váltó 2.
2003:  Ifjúsági A – Európa Bajnokság. - csapat 3., váltó 2.
2001:  Ifjúsági B – Országos Bajnokság. csapat 1.
2000:  Ifjúsági C – Országos Bajnokság egyéni, csapat 1.
1998:  Ifjúsági D - Országos Bajnokság. egyéni 1.

robert-kasza-locog-test-events-london-2012-tirbos_ybmol.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

robert-kasza-locog-test-events-london-2012-fnk0tb8wqcpl.jpg

 

 

 

 

 

 

 


robert-kasza-locog-test-events-london-2012-hh8wrajzlhul.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


robert-kasza-locog-test-events-london-2012-i4hto49gux_l.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


robert-kasza-locog-test-events-london-2012-tvbgbot62yyl.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.