Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Edzés

Ahogy írtam a bevezetőben, kezdetben az úszáson van  a hangsúly. Ha nem volt még sportmúlt és a választott sport az öttusa, vagy csak úszni szeretne megtanulni, heti két alkalom ajánlott. Ha az idő és a kedv engedi, háromszor, de akár mindennap is  van lehetőség gyakorolni, szem előtt tartva a kornak megfelelő terhelhetőséget. Az úszás tanítást a gyorsúszással kezdjük. Siklás, vízfekvés, lábtempó, úszódeszka segítségével, majd anélkül. Ezt követi a kartempó oktatása,  majd különböző rávezető feladatok segítségével a levegő vétel. Ezzel párhozamosan háton is végzünk  hasonló mozgást igénylő feladatokat, a biztos vízfekvés kialakítása érdekében. Harmadik oktatott úszásnem a mell, végül a pillangó. A heti edzésprogramhoz, az úszás mellé, választható még a futás. Az első lépések, az uszodához közel eső sportpálya füves részén, játékos formában történnek.  Mikor az erőnlét és a versenyszellem is odaér, korosztályonként rendezett kéttusa versenyeken lehet próbára tenni magukat. Az első érem, ami egyéniben és csapatban is  nyerhető, nagy lépésnek számít a siker felé.
Tizenhárom éves korig van kéttusa, ezt harmadik számként a lövészet követi, amit már egy évvel korábban kezdenek tanulni. Ez a szám jelenleg légfegyverrel történik, de a sportág nem sokára áttér a lézer pisztolyos változatra. (már áttért) Innentől kezdve felgyorsulnak az események. Hamarosan a vívás és a lovaglás bekapcsolódása teszi teljessé sportágunkat, és a tegnap még siklani tanuló manó, mára igazi öttusázó lett.

Az én feladatom az úszó és futó edzések vezetése, a többi versenyszámot már a sportág szerinti szakedzők végzik. Lövő edző, vívó mester és a lovas oktató.
Ennyi különböző dolgot megtanulni, és mindez hogyan fér meg a napokban a tanulás mellett? Ha engem kérdeznek, azt tudnám rá felelni: Simán! (akiben ott van az a bizonyos plusz, ami ehhez kell)

Edzés időpontjaim a következők:

 

 KSI
SE
 Heti edzésprogram
Hétfő
Kedd
Szerda
Csütörtök
Péntek
15 ó
Úszás
Futás
Úszás
Futás
Úszás
16 ó
Úszás
Úszás
Futás
Úszás
Úszás
17 ó
Úszás
Úszás
Úszás
Úszás
 

 

 
 

De a holnap is felkel