Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Aki tud az tud

Vannak örömteli események, amik örökre megmaradnak. Napokban zajlanak a felvételik, kinek hat osztályos, másoknak középiskolai. Az előkészítő tanfolyamok beelőzték az edzéseket, de ez így is van rendjén. A tanulás áll az első helyen és örülök, ha mellette az öttusa is dobogóra állhat.
Az egri tanárképző felvételijén, a tesi nem okozott gondot. Úszásban elvarázsoltam a vizsgabizottságot, noha teljesítményemet a versenyeken nem díjazták agyon, ami az időmért kapott pontokat illeti. Az már igaz, könnyű volt kitűnni abban a mezőnyben, ahol az egyik jelentkező például úgy úszott le harminc métert háton, hogy ki se látszott a víz alól. Pedig nem akármilyen mutatvány volt, ha jobban belegondolok. De a csúcs, a földrajz szóbelin történt. Hogy hogy nem, a vizsgáztatók között ült egy hallgató is, talán az érdekünket képviselte, (?) aki történetesen lány volt. A felvételi anyagát úgy vágtam, hogy favágó se jobban, magabiztosan lépkedtem a bebocsájtásra várva. Egyszer csak nyílt az ajtó, és a bizottságban lévő lány, egyenesen felém tartott, s elmondá az egyik tételt, ami első volt a sorban. Jó lesz? Kérdezte. Fú, igen, köszi. El is dobáltam az összes tudásomat, minek nyomja a fejemet, mikor már csak egyre kell koncentrálnom. Önbizalmam az eget súrolta. Aztán kijött egy felvételiző, és mosolyogva mesélte a tételemet. Nem kirántotta, ami az enyém volt?! Úgy öntött el a pánik hulláma, ahogy jobb napokon a megáradt folyó a falusi házakat. Most mi lesz? A védangyalom újra megjelent, mondott egy másikat és hozzátette, balról a harmadik, ami a legjobban kiáll. Szaladgáltam az eldobott tudásom után, végül összeszedtem valahogy. Jó napot kívánok. Tessék, húzzon egyet. Jézusom! A negyedik állt ki legjobban. Mit tegyek? A harmadikat, vagy amelyik a legjobban kiáll??? A vékony selyempapíron átlátszott a szöveg, csakhogy fordítva ám. Percekig bámultam, és próbáltam a visszájáról olvasni, közben úgy közeledtem felé, hogy az orrom már a tételeket súrolta. No válasszon má! Így unszoltak, eléggé felvont szemöldökkel. Végre megfejtettem a kódot, és szinte még fel se fordítottam, már hadartam is. Valamit megsejthetett az elnök, mert kinézett az angyalomra, de a tekintetében több volt az elismerés, mint a harag.
A vastag boríték, alig fért a levélládába. Örömmel értesítjük… ordítva rohangáltam a bérház udvarán, és úgy lobogtattam a levelet, hogy a házmester néni azt hitte, kitört a forradalom.

Drukkolok, hogy nektek is sikerüljön!

 

Az annyi mint...

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.