Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Erdei vasárnap

Akkor ez rendben is volna. Itt vagyunk. Vagyunk. Ó be szép! Gyűrődés? Persze. Hozzá tartozik, ahogy szárnyakhoz a repülés, virághoz az illat, vagy csigához a kakaó. Feladat hegyek, amik megoldásra várnak, soha ki nem fogyó, (micsoda anyagbeszerzés) ilyen-olyan, és özönlik, mint a záporeső. Kösz. Nem kértem ugyan, de visszautasíthatatlan, már a természeténél fogva is. Amit adnak, fogadd el, nem igaz? A mindeneket tudó talán sejti, miért van így (?) Van azonban valami, s hála neki, kicselez mindent, és azt mondod – igen. És még azt, köszönöm. Ez a „Vasárnap”. Ő egy áhítatos pillanat, egy (meg)érzésekkel teli igézet, melyben ott, akkor, helyére kerül a bennünk lakozó összevisszaság, lesz erdei fákon az útjelző, és tudatja veled, jó úton jársz.

„…Vasárnap!... Erdei vasárnap!...
…Mert ez az erdei vasárnap más, mint amilyent az emberek ismernek és megszoktak. Világosan éreztem és láttam, hogy a fák is másképpen állanak a helyükön, mint máskor. Fenséges áhítattal, a kéklő magasságokba emelkedetten, s a frissen született, üde levelek miriádjai mozdulatlanul elmélkednek. A virágok, füvek kicsi szárain a lélek ártatlansága ragyog, s édes bódulatban hallgatják a föld örök himnuszát. Az ágon ülő mókus lombos farka, bundácskája úgy csillog, mintha minden szőre szálát külön tisztította volna meg. A pisztrángok a patakban ezüst oldalukat fordítják Isten felé, s a mohos sziklák keményen gondolkodnak. Az állatok rejtekben ülnek, s az áldott nap édes sugarait aranyözönként önti rá felülről a mindenségre.
Vasárnap van! Erdei vasárnap!
… nem voltak gondjaim, se bűneim, vágyaim. Ráncos arcú lelkem kisimult, és agyamra ráborult az erdei vasárnap drága kábulata. A gondolat nélküli jó érzés primitív üdesége és jótéteménye szállott reám, és éreztem, hogy a zöld mohára most lépett rá az Isten - ha annak nevezik… Jaj, hogy tudtam én akkor mindent és mindenkit szeretni az erdők kinyilatkoztatásában!...”
Nyírő József

 

Kérsz egy harit?

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.