Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Legendák nyomában

Tudtad-e? Ahhoz, hogy öttusázó legyél, mindenképpen szükséged van az L minősítésre. Ennek muszáj szerepelni a rólad írt jellemzés bevezető soraiban, nélküle esélytelen a történet. Simán csak öttusázó ugyanis nem létezik. Ha volt is valaha, ritka, mint a fehér holló, s e tekintetben még erősíti is a szabályt. Gondolom, mostanra teljesen világossá vált, miről értekezek itten, nem árt azonban pontosítani kicsit.
L szánt, L tökélt, L hivatott, és a legfontosabb, L vetemült. Ez utóbbi némi magyarázatot kíván, bár szerintem teljesen logikus és önmagáért beszél. Nem szorul felmentésre negatív jelentése miatt, mikor az a sportágunk vonatkozásában használatos. Könnyedén belátható, rendelkezned kell ezen különös ranggal, mert épeszű embernek eszébe sincs az öttusát választani. Hát ezért vagyunk mi mások, ha úgy tetszik elvetemültek. A józanész egyre-másra szállítja érveit, miért lehetetlen ennyi sportágban edzeni, belepréselni napba, hogy testünk képtelen cipelni terhét, és egyáltalán. A természet törvényeit meghazudtolni mégis a legfőbb bizonyíték arra, hogy lehet szembe úszni az árral! Így születnek a hősök.
Az én hőseim nem értek el világraszóló eredményeket, még a felét se annak, ám így is legendás alakjai lettek ennek a lehetetlen sportnak. A számtalan példából álljon itt kettő.
Szinte biztos, be volt oltva úszás ellen. Olyan lassan szelte a habokat, hogy a futamában lévők már megszáradtak, mire célba ért. Az eredményért kapott pont a nullához közelített, de sosem adta fel. Különböző szisztémákkal kísérletezett és meggyőződése volt a hamarosan eljövő átütő siker. A hajnal nagyokat ásított még, ő már javában „dübörgött” az egyhelyben úszás egy újabb változatát csiszolva. Veterán korában kezdte csak belátni, ebben a számban nem lesz világcsúcstartó. Öttusa iránti rendíthetetlen hitét, történetekbe ágyazott elméleteivel ragasztotta ránk, a hálás közönségre.
Úgy állt a pásra, hogy élet vagy halál. Ha mackós termete nem lett volna elég félelmetes, szikrázó szemébe nézve, már csak az életben maradásért fohászkodtál. Toppantásaira a szomszéd teremben is lehullt a vakolat, keze akár a forgószél. A másnapi tudósítások gyászrovataiban, mint a hurrikán áldozatai szerepeltünk, szerencsés túlélő csak elvétve akadt. Páston kívül amúgy jámborságból szerzett diplomát és a többi számban nyújtott teljesítményét is a szerény szó jellemezte.
 
Sokféle győzelem létezik, a legjobbaktól messze is…
Játék a betűkkel. Szánt, tökélt, hivatott, vetemült…  L hiszed?

 

Jó nyomon jársz

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.